Polazna | O Ćupriji | Kultura | Narodna biblioteka "Dušan Matić"

Narodna biblioteka "Dušan Matić"

Zgrada biblioteke Zgrada biblioteke

Narodna biblioteka „Dušan Matić“ je najznačajnija ustanova kulture u ćuprijskoj opštini.

Početak rada biblioteke u Ćupriji je vezan za otvaranje čitališta širom Srbije u drugoj polovini 19.veka. Prvo čitalište u našem gradu je otvoreno 29.decembra 1868.godine i to predstavlja početak bibliotečke delatnosti na području ćuprijske opštine. Ovaj datum, 29.decembar, danas se obeležava kao Dan biblioteke u Ćupriji.

Posle drugog svetskog rata, biblioteka je obnovila rad angažovanjem omladinske organizacije i sve do 1961.godine radila u okviru Kluba kulturnih radnika Ćuprije. Od 1961.godine biblioteka radi kao samostalna ustanova u oblasti kulture. Od pre dvadesetak godina biblioteka za svoje potrebe koristi zgradu u kojoj je i danas smeštena. Zbog svog arhitektonskog značaja, zgrada biblioteke je proglašena kulturnim dobrom i nalazi se pod zaštitom države.

Fond biblioteke broji oko 50.000 knjiga, od toga 30.000 knjiga iz domaće i svetske književnosti je na odeljenju za odrasle 10.000 knjiga je na dečjem odeljenju, a oko 10.000 knjiga je na odeljenju stručnog i naučnog fonda.
 

Biblioteka nosi ime po našem poznatom književniku i akademiku Dušanu Matiću, koji je rođen u Ćupriji. Pri bibilioteci se nalazi spomen soba Dušana Matića u kojoj je smešten deo njegove zaostavštine.

U znak sećanja na život i delo Dušana Matića, svake godine se u septembru održavaju Matićevi dani. To je kulturna manifestacija na kojoj se najboljem mladom pesniku za prvu zbirku pesama dodeljuje prestižna nagrada „Matićev šal“.

Narodna biblioteka u Ćupriji u cilju popularisanja knjiga, širenju znanja, izgrađivanju ukusa čitalaca i podsticanja na stvaralaštvo, redovno organizuje i niz drugih kulturno-obrazovnih manifestacija i priredbi.
 
 
ul.Milice Cenić 15
Tel. 035/470-843

Tagovi/oznake:

Matićevi dani