Polazna | O Ćupriji | Sport | In memoriam | Aleksandar Petrović - in memoriam

Aleksandar Petrović - in memoriam

Aleksandar Petrović (1934-2006) Aleksandar Petrović (1934-2006)

Istaknuti atletski trener, tvorac mnogih vrhunskih atletičara.

Aleksandar Petrović (1934-2006)


     Čitav svoj radni vek posvetio je atletici i pronalaženju njenih talenata. Po profesiji bio je profesor geografije, ali je uprkos tome njegova najveća ljubav bila atletska staza. Zahvaljujući njemu preko 50 atletičara Ćuprije nosili su grb naše zemlje širom sveta i osvajali mnoge medalje na velikim takmičenjima.

     Govorio je: "Atletika nije profitabilan sport, jer  je u prvom redu entuzijazam, pa zatim sve ostalo. Mi nismo uvek atraktivni, već samo u onom trenutku kada imamo velike šampione koji  su sposobni da obaraju svetske rekorde, osvajaju prvenstva Evrope, da budu finalisti olimpijskih igara".
Aleksandar Petrović bio je i ostao legenda atletskog treninga. Verovao je da je tehnologija stvaranja šampiona prirodnim putem još uvek neprevaziđena. Treninzi koji su upotrebljavani prilikom stvaranja šampiona kakav je bio Dragan Zdravković, Snežana Pajkić, još uvek nemaju premca. Međutim, kako je govorio: "Treba naći takve ljude koji žele afirmaciju, koji su sposobni da rade to što treba da rade da bi postigli rezultate i tada se do uspeha lakše dođe".

     Jednom prilikom naš čuveni novinar Miroslav Radojčić obratio mu se rečima: "Vidiš Aco, ti si isto i u Londonu i u Ćupriji". Neoboriva je činjenica da je uživao veliki ugled, kako u našoj tako i u svetskoj javnosti, ali je ipak, kako je i sam znao da kaže "uvek bio na zemlji". Aleksandar Petrović bio je veliki optimista i verovao je u mlade i u nastupajuću mladost. Verovao je da će grad na Moravi i dalje davati velike asove i sportiste koji će i u narednim godinama na dostojan način prenositi ime Ćuprije širom sveta.

     U znak zahvalinosti za sve što je uradio za atletiku, od 2007.godine tradicionalna ulična trka u Ćupriji nosi ime "Memorijal Aleksandar Petrović".

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak