Polazna | Aktuelno | Turski investitor u Dobričevu: Junice za tursko i kinesko tržište

Turski investitor u Dobričevu: Junice za tursko i kinesko tržište

Turski investitor u Dobričevu: Junice za tursko i kinesko tržište

U Ćupriji je u petak, 30.marta 2018.godine, potpisan Memorandum o razumevanju između Opštine Ćuprija i O-P Grup Agro d.o.o. Beograd. Iza ovog dokumenta stajao je naum turskih investitora da ulože svoj novac u farmu junica, a nedugo po zaklјučenju Memoranduma izvršena je i primopredaja u samom Polјoprivrednom društvu “Dobričevo”, pa su tako investitori iz O-P Grup Agro d.o.o. Beograd, srpskog ogranka turske kompanije O-P Grup Enerdži, u toku samo jednog dana od opšteg ugovora došli do klјučeva farme u kojoj će bar narednih deset godina gajiti junice za tursko - a sva je prilika - i kinesko tržište.

Memorandum su zaklјučili Džem Džandan, direktor beogradske O-P grupe i Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, koji je, obraćajući se prisutnim novinarima, prvo istakao da će parafiranje ovog ugovora ispraviti još jednu “grešku u privatizaciji nekadašnjih društvenih firmi u Ćupriji”, i nastavio:

Investicija O-P Grupe u ovoj godini biće deset miliona evra. Oni će samo ove godine u Dobričevu imati hilјadu steonih junica, žele da naprave i postrojenje biogasa, staklenik a zaposliće i nekih 50-tak radnika. Ideja je da posle toga, u narednoj fazi, rezultat ulaganja bude i svih pet hilјada grla. Gospodin Fikret Ozturk, jedan od osnivača i akcionara O-P Grup Enerdži, počasni je konzul Srbije u Turskoj. On je već bio u Ćupriji i mi sve ovo pripremamo već četiri meseca. Imamo podršku Vlade Republlike Srbije za ovu investiciju, imamo podršku predsednika Vučića i Erdogana – rekao je Erić dodavši kako je siguran da će i sledeća investicija O-P Grup biti realizovana u Srbiji i da se nada da će to ponovo biti u Ćupriji

Džem Džandan je posle četiri meseca posla bio zadovolјan postignutim, a otkrio je da su akcionari njegove kompanije želeli da investiraju negde gde vlada zdravo okruženje i da su prvo odabrali Srbiju, a potom i Ćupriju.

-Mi želimo da proširimo naš biznis, želimo da napravimo biogasno postrojenje, da izgradimo farmu, staklenik i da zaposlimo srpski narod. Sa radom počinjemo danas – rekao je direktor Džandan, zahvalivši se na kraju predsedniku Eriću na njegovoj “spremnosti za investitore”.

Inače, kako je moglo da se čuje od Džandana i članova njegovog tima, junice će biti namenjene prvenstveno turskom tržištu, a već prva grla biće dopremlјena na dobričevsku farmu za 30 do 60 dana, koliko junice treba da budu u karantinu. Za to vreme će biti renovirani objekti za prihvat prvog turnusa, a treba istaći i činjenicu da su turski ivestitori, pored najma farme, kupili i 4,5 hektara zemlјe u Dobričevu, gde planiraju da izgrade biogasno postrojenje koje će prvo da proizvodi dva megavata struje, dok će već u drugoj fazi dostići i planirani kapacitet od četiri megavata.

  OZTURK I PALA – POZNATE I USPEŠNE TURSKE PORODICE

Osnivači i glavni akcionari O-P Grup Enerdži su Fikret Oztruk i Unal Pala. Ozturk je počasni konzul Srbije i vlasnik jedne od najvećih naftnih kompanija u Turskoj, a Pala je jedan od najvećih turskih investitora u građevinarstvu i energetici.

 

 

 

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak