Polazna | Aktuelno | Ćuprija uskoro bezbedna od visokih voda

Ćuprija uskoro bezbedna od visokih voda

Ćuprija uskoro bezbedna od visokih voda

Image gallery

-Danas smo se dogovorili da ovde nećemo stati. Ostale su još dve sporne deonice oko muzeja. U narednoj fazi ćemo završiti sanaciju regulisanog dela korita Ravanice i to ćemo zaokružiti, nadam se, do kraja ove ili u prvoj polovini 2019. godine, u zavisnosti od sredstava koje „Srbijavode“ budu imale. Ono što sada radimo je čišćenje kompletne regulacije i otkrivanje ove lepe kamene regulacije koja je urađena još pre 20-30 godina. Dakle, kompletnu deonicu Ravanice kroz Ćupriju ćemo očistiti i Ćuprija će kroz narednih nekoliko meseci postati potpuno zaokružena što se tiče bezbednosti i visokih voda – izjavio je direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović tokom današnje posete Ćupriji.

Puzović je u društvu predsednika Opštine Ćuprija Ninoslava Erića obišao sanirane deonice regulisanog dela korita Ravanice, obznanivši pritom novinarima nameru da se uradi nešto „vezano za estetiku i silazak lјudi na reku, da pokušamo da uradimo nekoliko stvari i na Ravanici i na Moravi, kako bi Ćupričani mogli da priđu reci i da je koriste, posebno pecaroši koji će biti naši čuvari na rekama.“. Inače, direktor Puzović saopštio je javnosti i koliko je novca ove godine izdvojeno iz budžeta  „Srbijavoda“ za Ćupriju, ističući da će ukupna cifra da iznosi između 42 i 45 miliona dinara.

-Ono što smo završili do zgrade suda je investicija od nekih 25 miliona dinara; deo kod muzeja je nekih 5, a za održavanje i čišćenje regulacije biće utrošeno 12 do 15 miliona dinara. To je ono što ove godine dolazi za Ćupriju, a trudićemo se da zajedno sa lokalnom samoupravom pripremimo nove projekte: da završimo regulaciju, da rešimo ušće Ravanice u Moravu, verujem već sledeće godine – zaklјučio je Goran Puzović.

Dobru saradnju i obostrano razumevanje između lokalne samouprave i JVP „Srbijavode“ posebno je podvukao Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, najavivši da će ovaj pozitivni trend u saradnji da se naredne godine proširi i na pojas Velike Morave.

-Svaki put kad smo imali neki problem, mi smo istog momenta imali reakciju „Srbijavoda“. Sve ono što smo dogovorili u prethodnom periodu, sada se realizuje, a danas dogovaramo šta ćemo da radimo u nekom narednom periodu. Srećan sam što ćemo uskoro da dobijemo Ravanicu onakvu kao što je izgledala pre dvadeset godina, od kada njena regulacija nije održavana kako je trebalo. Verujem da ćemo od sada, uz odličnu saradnju sa JVP „Srbijavode“, da održavamo našu reku Ravanicu. Pričali smo takođe i o nekim novim projektima vezanim za Moravu i za novi most, tako da će, uz podršku direktora Puzovića i preduzeća „Srbijavode“, opština Ćuprija biti bezbedna od visokih voda – rekao je danas novinarima Erić, izrazivši uverenje da će radovi na koritu Ravanice umnogome pozitivno da doprinesu i samoj estetici grada.

Recimo i to da su u današnjem obilasku radova, osim čelnika Opštine, učestvovali i predstavnici izvođača Vodoprivrednog preduzeća „Ćuprija“ AD, koje je predvodio Vukojica Šmigić.

                                                  

EKOLOGIJA JE POSEBAN ASPEKT 

- Poseban aspekt je ekologija. Ono što nas čeka u narednom periodu, kako lokalnu samoupravu tako i državu i državne organe, to je podizanje ekološke svesti naših građana. Svedoci smo da su i Ravanica i Morava, na žalost, deponije. Ono što sistem danas mora da radi je edukacija dece od predškolskog uzrasta pa do visokoškolskih ustanova, uz podršku medija koja je vrlo bitna. Pričao sam sa premijerkom i o tome da sa lokalnim samoupravama koje žele saradnju pokušamo da detektujemo mesta gde možemo da postavimo uređaje i opremu koji će sprečavati komunalni otpad – naročito plastiku – da „putuje“ dalјe i da taj otpad zatim odlažemo i recikliramo – istakao je Goran Puzović.

 

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak