Polazna | Aktuelno | ĆUPRIJA OBELEŽILA VIDOVDAN I PRAZNIK GRADA

ĆUPRIJA OBELEŽILA VIDOVDAN I PRAZNIK GRADA

ĆUPRIJA OBELEŽILA VIDOVDAN I PRAZNIK GRADA

Image gallery

DAN KADA PROŠLOST USMERAVA BUDUĆNOST

Svečanu akademiju obeležili najbolji učenici ćuprijskih osnovnih i srednjih škola

Planirane za portu manastira Ravanica, sve manifestacije Vidovdanskih svečanosti su zbog lošeg vremena održane u sali „Šomo Dušan Skovran“, ali to nije umanjilo značaj obeležavanja jednog od najznačajnijih datuma srpske istorije. Svečanu akademiju, kojom opština Ćuprija obeležava i dan grada, otvorio je himnom gradski hor, ton joj dali najbolji ćuprijski školarci, dah Vidovdana uneo scenski prikaz predkosovskog dijaloga Cara Lazara i knjeginje Milice, a tačku stavila savršenim koncertom Danica Krstić.

Svečanu akademiju otvorio je Ilija Paunović, zamenik predsednika opštine Ćuprija.Naglasivši da je Vidovdan ne dan pobede nego dan trajanja srpskog naroda, Paunović je u svom obraćanju potencirao da nas ovaj značajan datum uči i usmerava da budućnost učinimo lepšom za generacije koje dolaze. “Naša je želja i obaveza da učinimo sve da Ćupriju učinimo lepšom i boljom za sve njene stanovnike, posebno da učenicima obezbedimo bolje uslove za rad, da im poželimo da nastave školovanje, da ostvare svoje snove, a onda da se vrate u svoju Ćupriju“, naglasio je Ilija Paunović.

Centralni deo manifestacije bio je posvećen, kako je to i zamenik predsednika opštine Ćuprija istakao, najboljima - učenicima osnovnih i srednjih škola koji su tokom školovanja ostvarili vanredne rezultate. Njih 71,  među kojima su nosioci Vukove diplome i pobednici na republičkim takmičenjima, nagrađeni su , po tradiciji, vrednim knjigama. A najbolji od svih, najbolji od najboljih, učenici generacije su: Milena Staničić - OŠ 13 oktobar, Milica Đurđević - OŠ Vuk Karadžić, Veljko Matić -OŠ Đura Jakšić, Miljana Todorović - Tehnička škola, Andrija Brkić - Medicinska škola, Nađa Branković - Gimnazija, Luka Stevanović - ŠOMO Dušan Skovran i Stefanija Udicki iz Škole za muzičke talente. Knjigama su nagrađeni i učenici  smešteni u Domu učenika „Srećno“ za rezultate na ovogodišnjoj „Domijadi“.

Prisutne u sali muzičke škole „Dušan Skovran“ nakratko su  u vreme pred Kosovski boj vratili Marija Miladinović i Petar Mitić scenskim igrokazom „Vidovdan uoči boja“. Dileme i strepnje srpskog kneza i knjeginje i izvesnost suočavanja sa neminovnim, glumački par je efektno prikazao.

Vidovdanska akademija završena je isto tako efektno i sa puno emotivnog naboja, a da se to tako desi pobrinula se Danica Krstić. Pevačica sa kristalnim glasom prosula je po sali bisere narodnog blaga, a publika ih prihvatila i sat i po uživala. Uživali su i izvođači, rečju - bilo je to pravo finale jednog dana opštine i jednog praznika, državnog i verskog, koje u svakom izgovorenom slogu nosi tragove identiteta ovog naroda.

 

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak