Polazna | Aktuelno | Potpisan Sporazum o bratimlјenju Opštine Ćuprija i Šujang okruga

Potpisan Sporazum o bratimlјenju Opštine Ćuprija i Šujang okruga

Potpisan Sporazum o bratimlјenju Opštine Ćuprija i Šujang okruga

Image gallery

Predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić i sekretar Komunističke partije Kine za Šujang okrug Bien Đenđun potpisali su danas Sporazum o bratimlјenju Opštine Ćuprija i Šujang okruga. Potpisivanju ovog ugovora prisustvovali su članovi Vlade Šujang okruga, kao i najbliži saradnici predsednika Erića.

Predsednik Erić je nakon parafiranja ugovora izjavio kako ima veliku čast da ugosti sekretara Đenđuna, koga je, kako je istakao, upoznao prilikom posete Kini, kada je sadašnji prvi čovek partije Šujang okruga bio gradonačelnik Šujanga, grada sa 670 hilјada stanovnika. Erić je istakao odlične odnose između dve države, između Kine i Srbije, i dodao:

- Odlična saradnja između Kine i Srbije je znak i nama u lokalnim samoupravama da napravimo odlične odnose sa gradovima i okruzima u Kini. Jedan od tih gradova je i grad Šujang. Šujang već ima jednu investiciju u Ćupriji - Jurofajber je investicija koja je došla iz Šujanga i srećan sam da je to prva kineska investicija u Ćupriji. Bitna informacija je to da će Jurofajber ove godine da proširi svoju proizvodnju, a već je sada najavio da će da napravi novu fabriku čarapa, da će da poveća broj zaposlenih i da će da poveća svoju investiciju u Ćupriji. Pored toga, pričali smo danas o tome da razvijamo dalјu saradnju sa Šujangom, kako ekonomsku tako i saradnju u kulturi i obrazovanju. Ova saradnja će se intenzivirati u nekom narednom periodu i dogovor je da se viđamo ne samo mi iz lokalnih samouprava nego da povežemo i naše škole, da povežemo naše institucije koje će međusobno da sarađuju – zaklјučio je predsednik Erić.

Sekretar Đenđun takođe se osvrnuo na značaj saradnje između dva grada, odnosno Šujang okruga i opštine Ćuprija, potencirajući privredni rast koji Šujang beleži iz godine u godinu i, kako je rekao, tri cilјa sa kojima su ovog puta došli u Ćupriju.

-Okrug Šujang je jedan od značajnih okruga u Kini i ima više od dva miliona stanovnika. Takođe, Šujang je veoma poznat u Kini po ekonomskoj razvijenosti i trenutno je među trideset najrazvijenijih okruga u Narodnoj Republici Kini. Osim ekonomije, imamo razvijenu polјoprivredu, a posebno smo ponosni što imamo velike površine zemlјišta pod zasadima cveća. Postoje tri glavna cilјa naše posete. Prvi cilј je potpisivanje sporazuma o saradnji između Opštine Ćuprija i Šujang okruga i razvoj saradnje na političkom nivou. Drugi cilј je saradnja u obrazovanju. Šujang želi da naše škole sarađuju sa ovdašnjim školama, posebno sa Školom za muzičke talente iz Ćuprije. Treća oblast saradnje je oblast ekonomije i želјa nam je da se proizvodi iz Kine plasiraju na srpsko tržište a takođe i da se srpski proizvodi, posebno polјoprivredni, izvoze u Kinu – rekao je Bien Đenđun.

Inače, dve delegacije danas su posetile proizvodne pogone Jurofajbera, gde je moglo da se čuje da će u ovoj fabrici u drugoj polovini 2018. biti udvostručena proizvodnja, a da će do kraja ove godine, kako je rečeno, u ćuprijskom Jurofajberu biti skoro sto zaposlenih.

 

Tagovi/oznake:

Nema tagova za ovaj članak